Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Október 16. FÉKOMADTA FESZTIVÁL Zsámbékon

Programajánló

2021-09-16




Október 16. szombat 13 óra
Fékomadta Fesztivál Zsámbékon

Középkori hagyományok elevenednek meg Zsámbékon. Óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok, igazi középkori forgatag várja az érdeklődőket Zsámbékon a Fékomadta Fesztiválon, a csodálatos Zichy-kastély előtti téren október 16-án 13.00 órától. A zsámbéki művészek és hagyományőrzők által életre hívott különleges programsorozat harmadik alkalommal várja a résztvevőket. A nagyszínpadon este olyan világzenei formációk adnak egymásnak találkozót, mint az Aurevoir. és a Messessippi zenekar (egykori Voodoo Papa), majd a Kontáros tart táncházat. Megelevenedik a zsámbéki múlt és mesevilág az óriásbábok felvonulásakor és lesz boszorkányégetés is! Rendezvényünk újdonsága idén a középkori fogadó, melyben a látogatók megszemlélhetik a régi ételek készítési módjait.

Zsámbék építészeti emlékeiben is tapintható a középkor, az itt élő művészek és hagyományőrzők pedig évről évre megidézik a Fékomadta Fesztiválon azokat a szokásokat, hiedelmeket, tradíciókat, amik meghatározták az itt élő közösségeket. A középkori vásári játékok sajátja, hogy bárki bekapcsolódhat és egy pillanat alatt a közösség részévé válik. Erre a napra íjászok, szörnyek, középkori lovagok és boszorkányok lepik el a várost, az idelátogatók részt vehetnek a játékokban, csapatot alkothatnak, közösen élhetnek meg egy-egy sikert. A város a legfinomabb falatokkal készül a fesztivál gasztrokínálatában, a színpadon pedig remek zenekarok lépnek fel.

Az Aurevoir. legfőbb példaképei a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz. Tagjaik: Agócs Márton, Fejér Mihály, Orosz Kristóf és Szűcs Viktor.

A Messessippi (korábban Voodoo Papa) két jóbarát zenei kísérletezéséből született és sokat csiszolt, nem mindennapi produkció. Különlegessége az elsöprő energia és a nagyzenekari hangzást idéző színpadi játék. Egyszerre szólal meg egy dobfelszerelés és egy szájharmonika az egyik oldalon, míg a másikon az ének és a gitár vagy néhány különleges pengetős hangszer, mint például egy sakktáblából készült gitár vagy az ír buzuki, az alappillér pedig az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus életére. Fejér Simon Pál: dalszöveg, ének, gitárok, Szert Zsigmond: szájharmonika, dob

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület a X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik. A Hollóének Hungarica Régizene Együttes  középkori- és világzenei produkció, 12-17. századdal bezárólag, középkori duda, ciszter, középkori dob szerepelnek hangszereik között, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll.

A Kontáros a hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat legyen tapasztalt táncházas vagy kezdő érdeklődő.

A rendezvény látogatása védettségi igazolványhoz kötött.

Kedvcsináló: https://www.youtube.com/watch?v=rF-P-d39VYE

Programok

13.00 Városdúlás
Indulnak a maskarák!

14.00 Hagyományőrző találkozó
Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal: Hollóének, Musica Veneris
Sert és bort, omló húst a csontjáról!
Fegyvermustra, kardforgatás, íjászat és bemelegítő haditorna.

15.00 Várfoglaló

16.00 Legerősebb bandérium
Kőhajítás, birkacinca, kötélhúzás viadal.

17.00 Vasaló
Haditorna és lovasbemutató a Gyepűvel.

18.00 Óriásbábos felvonulás, Boszorkánypör
Zsámbéki bestiárium
Gyönnek az óriások és szörnyek!

19.00 Boszorkánypör
Hatóságnak bejelentett, törvényes banyaegrecéroztatás tűz körüli zenés mulatérozással.
Füstölő
Ha már télen nem lehetett, rakunk olyan tüzet…
„Mert mi egyebet szoktak még elégetni? TÖBB BOSZORKÁÁNYT!”

20.00 Koncertek
Messesipi
Aurevoir.
Kontáros

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Vissza